הליך הגישור הוא כלי יעיל לפתרון סכסוכים משפטיים על סוגיהם והדבר נכון במיוחד עת שמדובר על סכסוך משפטי בתוך המשפחה כגון הליך גירושין או סכסוכי ירושה. מלבד החיסכון בזמן ובעלויות, מאפשר הליך הגישור להגיע לפתרונות יצירתיים לסכסוך, שביהמ"ש אינו יכול להציע וכן, בכוחו להרגיע מאוד את הרוחות הסוערות בין הצדדים ולמנוע את הסלמת המשבר. ככל שמדובר בסכסוכי משפחה, יש לדבר מטבע הדברים חשיבות עליונה ולכן הפך הליך הגישור לפופולארי כל כך בתחום משפטי זה.
הליך הגישור – האם זה כדאי?
כאשר מתעורר סכסוך משפטי, יכולים הצדדים לנהלו בבית המשפט, אולם, במקרים רבים זוהי אינה הדרך היעילה ביותר. ראשית, משום שעד להכרעת הדין, יכולים לעבור חודשים ארוכים. שנית, בשל העלויות הכספיות הכרוכות בדבר ושלישית, לא אחת, המשבר בין הצדדים מחריף בתקופת המשפט. הליך הגישור מציע אלטרנטיבה טובה יותר, של פתרון הסכסוך המשפטי לשביעות רצון שני הצדדים, תוך זמן קצר ובעלויות נמוכות יותר משמעותית מניהול תביעה משפטית. הליך הגישור רלוונטי מאוד לסכסוכים משפטיים בתוך המשפחה ראשית, בשל אפשרותו של המגשר להציע פתרונות לסכסוך שבית המשפט אינו יכול להציעם, בשל כבילותו לסדרי הדין. מעבר לזאת, בכוחו של הגישור למנוע את הסלמת המשבר בין הצדדים. כל אחד מן הצדדים רשאי להפסיקו בכל שלב ולשוב לנתיב של ניהול הסכסוך בבית המשפט.
גישור בהליכי גירושין
בשנים האחרונות, הולך וגדל מספרם של הזוגות המתגרשים הפונים לדרך של גישור. זאת מתוך ההבנה כי באמצעות הליך הגישור, יוכלו לגבש הסכם גירושין אשר שני הצדדים יהיו שבעי רצון ממנו והם לא יהיו תלויים אפוא בהכרעת בית המשפט בעניינם. עוד, גישור גירושין מאפשר לצדדים לחסוך בעלויות וחשוב מכך, לרכך ולו במעט את המתח ביניהם ולסיים את קשר הנישואין בצורה מכובדת. ככל ויש ילדים משותפים, תהיה להליך הגישור השפעה חיובית מאוד והוא יסייע לצדדים לשמור על מערכת יחסים הורית תקינה, על אף פרידתם ולספק לילדים סביבה תומכת ויציבה. נזכיר כי מאז יולי 2016, ישנה חובת גישור לבני זוג המבקשים להתגרש ע"פ חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה תשע"ה-2014. במסגרתה רשאים לקיים 4 פגישות גישור במסגרת יחידת הסיוע של ביהמ"ש, ומחויבים לפגישה אחת לפחות, ורק במקרה שלא הצליחו להגיע להבנות והסכמות, יוכל להגיש מי שפתח את ההליך תביעות ראשון ולאחר מכן הצד השני. המציאות מלמדת כי גם כאשר ניסיון זה לא נשא פרי, פנייה לעורך דין מגשר, המתמחה בדיני משפחה, יכולה בהחלט להביא את הצדדים לכדי גיבוש הסכמות וחתימה על הסכם גירושין.
גישור בסכסוכי ירושה
הליך הגישור הנו יעיל מאוד לא רק בהליכי גירושין, אלא גם במקרה של סכסוכי ירושה. כאשר מתגלע סכסוך שכזה, בכוחו לפגוע לא רק ביחסים שבין הצדדים עצמם, אלא במרקם המשפחתי כולו, משבני המשפחה חשים בצורך לנקוט בעמדה בסכסוך. כמו כן, ישנו הפן הכלכלי, שהרי לא פעם, נגרם לצדדים הפסד כספי בשל אי חלוקת העיזבון. על מנת לשמור על תקינות יחסי המשפחה ולמנוע הפסדים כספיים, חשוב להביא לפתרון הסכסוך בהקדם האפשרי והליך הגישור הוא הפלטפורמה המתאימה לכך. המגשר ישמע את טענות הצדדים, יעיין במסמכים שצירפו ולאחר מכן, יציע את הפתרונות המתאימים, בהתאם לנסיבות המקרה. למותר לציין, כי בהליך גישור מכל סוג שהוא, ניתן להגיע לעמק השווה ולסיים את הסכסוך, רק כאשר שני הצדדים מגיעים לשולחן עם נכונות להידבר ולהתפשר. כאשר מי מהצדדים מתבצר בעמדותיו, לא יהיה מנוס מניהול הסכסוך בערכאות.
עורכת הדין מיטל אביקסיס הנה מומחית לדיני משפחה ומגשרת מוסמכת ותשמח לעמוד לשירותכם. לאורך שנות עבודתה, ניהלה ומנהלת עוה"ד אביקסיס, הליכי גישור רבים, לרבות גישורים מורכבים בתחום דיני המשפחה, תוך הבאת הצדדים לעמק השווה וסיום הסכסוך המשפטי בזמן קצר לשביעות רצון הצדדים.